Monde­linge vragen LIS


4 september 2024

Vragen LIS 4 september:

A8 Wolvenplan Drenthe (S. Peeks)

In het plan vallen ons 2 dingen op:

  1. De NVWA werkt momenteel een handhavingskader uit om handhavend op te treden bij dierhouders die vee niet beschermen tegen aanvallen van de wolf.
  1. Plaatsen van rasters door vrijwilligers.

Kunt u aangeven wat van beide punten de voortgang is en of bij punt 2 niet een meer pro-actieve aanpak van de provincie nodig is? Dit omdat het aantal beschikbare vrijwilligers ontoereikend is?

A13 PFAS in zwemlocaties (J. Faber)

 In Drenthe zijn 1 op de 5 zwemplassen onderzocht op het voorkomen van PFAS. Drenthe kent 33 zwemplassen, met in totaal 40 zwemlocaties, waarvan zes zwemlocaties onderzocht zijn.

Vraag: waarom zijn 27 van de 33 zwemlocaties niet onderzocht?

A17 Afdoening motie. ‘Informatie mbt wolf actief met PS delen’ (R. Zuiker)

Uit de brief van het college blijkt dat de gevraagde informatie mbt de wolf niet actief met PS zal worden gedeeld.

Het college gaat verslagen van de gebiedscommissie op een website plaatsen. Statenleden moeten daar zelf maar af en toe kijken. En de IPO verslagen mbt de wolf moeten ze ook zelf maar zien te vinden.

Vraag: Waarom wordt deze eenvoudige motie niet uitgevoerd? Wil het college dat niet? Of kan het college dat niet?

B18 Meten=Weten Verslag onderzoeksproject Schone Sier (S. Peeks)

Ik neem aan dat u de uitkomsten van het onderzoek van de vereniging Meten=Weten heeft gelezen, evenals de aanbevelingen.

Aanbeveling 3 gaat over het serieus nemen en handhaven van de Europese Habitat richtlijn. Volgens deze richtlijn is inwaai van bestrijdingsmiddelen in Natura 2000-gebieden niet toegestaan. Nu blijkt dat dit in veel gevallen toch plaatsvindt, is strengere handhaving op zijn plaats.

Kunt u toelichten of u aanbeveling 3 over gaat nemen en zo nee waarom niet?

B20 Voorstel SimpelPlan Norgervaart – mevrouw A. van de Vijver (S. Peeks)

In de brief van mevrouw van de Vijver staan voorstellen om de Norgervaart op een simpele, kostenbesparende manier veiliger te maken. En met mogelijke een bonus dat de stikstofuitstoot ook nog eens omlaag gaat.

Kunt u aangeven of u het plan overneemt, of in overweging en of u in gesprek gaat met de schrijvers van het plan? Zo nee, waarom niet?

B45 Bescherming Drents Drinkwaterbronnen – Brief WMD (Jur Faber)

Benut het instrumentarium vanuit de Omgevingswet: De overheid kan met instructieregels en omgevingswaarden bedreigingen, industriële stoffen en risico's vanuit de omgeving rondom waterwinningen weren, reguleren of verplaatsen. Ook het advies van de UPDA-commissie wijst op het Omgevingsinstrumentarium.

Vraag : wat gaat provincie doen met brief WMD om de vereisten voor De KRW in 2027 te halen?