Bijdrage economische koers Drenthe
Bijdrage economische koers, 11 september 2024
Voorzitter,
We lezen meerdere goede uitgangspunten in de nieuwe economische koers. Groen, slim, met impact. Transities naar circulair, duurzame energie en positieve gezondheid. De focus op brede welvaart in plaats van op steeds meer geld verdienen.
Gezien de uitgangspunten in de koersnotitie is het niet meer dan logisch dat we economische activiteiten die het milieu, het klimaat en ons welzijn schade toebrengen zo veel mogelijk willen afbouwen. Is het college dat met ons eens? Zo ja,zijn we daar in Drenthe a mee bezig?
Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Nedmag, via de NOM hebben we daar aandelen in. Nedmag is namelijk ons eigen equvalent van Tata steel, met alle nadelen van de NAM erbij opgeteld.
Voorzitter
Het college schrijft in de Koersnotitie dat de collectieve uitgaven voor milieuvraagstukken zullen toenemen. Dat is nóg een reden om zeer scherp te zijn op vervuilende bedrijven; wij betalen immers met zijn allen de rekening. Graag horen we van de gedeputeerde in hoeverre dit stuk is afgestemd met de Koersnotitie Landbouw. Werken de gedeputeerden economie en landbouw en hun ambtenaren hierin met elkaar samen? Want als we in het ene beleidsdocument uitgangspunten hanteren als groen, slim, met impact en brede welvaart, transitie naar circulair, positieve gezondheid et cetera, dan kunnen we niet in het andere beleidsdocument de veehouderij stimuleren en de sierteelt geen strobreed in de weg leggen. Graag een toelichting van het college hoe ze deze tegenstelling zelf zien,zeker in het licht van de toenemende collectieve uitgaven voor milieuvraagstukken.
Voorzitter,
Het college wil innovaties stimuleren die betrekking hebben op vier belangrijke transities.
De focus op circulaire economie is pure noodzaak. Onze grondstoffen zijn eindig en we leven nogal op de pof. Wat ons betreft gaat het bij innovaties niet alleen om hergebruik, maar ook om innovaties waarbij we ons grondstoffengebruik in totaal omlaag brengen. En als je de transitie ´zorg naar positieve gezondheid´ combineert met de transities circulair en duurzame energie dan kom je vanzelf uit bij een transitie in ons voedingssysteem. Als we dat systeem aanpassen en innoveren zijn er veel grote positieve stappen te zetten. Een voorbeeld van zoń innovatie is precisie fermentatie, waarbij onder andere eiwitrijke voedingsmiddelen geproduceerd worden met micro-organismen. Hiermee kunnen we in de toekomst in onze eiwitbehoefte voorzien, en enorm veel dierenleed tegengaan. Eiwitten produceren met preciscie fermentatie is minder landgebruik, minder water gebruik, minder broeikasgassen. We sparen de dieren, het klimaat, ons milieu, en de grondstoffen zijn hernieuwbaar.
Kortom deze sector is win win win. Groen, slim en met impact.
Is het college het met ons eens dat precicie fermentatie een veelbelovende sector is, waar we in Drenthe op zouden kunnen inzetten met gerichte acquisitie, passend bij het thema Agrofood?
Interessant voor jou
Mondelinge vragen LIS
Lees verderBijdrage bestuursrapportage 2024
Lees verder