Bijdrage bestuurs­rap­portage 2024


11 september 2024

Bijdrage Bestuursrapportage 2024

Voorzitter,

Bij het doornemen van de bestuursrapportage viel een aantal zaken op:

Ten Eerste: en dan begin ik gelijk al met een vraag, kan de gedeputeerde uitleg geven over waarom de accountant meer werk heeft moeten verrichten bij de controle van de jaarrekening 2023?

Ten Tweede een vraag over het onderwerp Landelijk gebied: tot juni is nog minder dan 25% van het geld gerealiseerd. Kan de gedeputeerde aangeven of het volledige bedrag in 2e helft van 2024 gebruikt gaat worden? (Het gaat hier om nog zo’n 105 miljoen euro.) Waarom is er tot juni zo weinig uitgegeven?

Dan over ons Drentse water:

In tekst staat: ‘De belasting met overige chemische stoffen en de ecologische kwaliteit is vaak nog niet op orde.’ Hierover heb ik de volgende vragen:

Nu het DPLG in de prullenbak ligt, lopen de KRW-maatregelen ook gevaar, omdat het één gekoppeld is aan het andere. Als de natuur niet hersteld wordt, kan de waterkwaliteit ook niet hersteld worden. De klok tikt gestaag door richting 2027!

De vraag aan dit college is dan ook, hoe gaan we dit redden? Ik neem aan dat er een brandbrief naar de minister van LVVN gaat? Want je kunt wel de stikstofnorm willen verhogen, maar daarmee red je het dus niet voor de KRW of gaan we die ook in de prullenbak gooien en van het geld dat we overhouden, wat gaan we daarvan doen?

De gedeputeerde riep vorige week wel dat er niks aan de hand is omdat we 350 miljoen hebben binnengesleept, maar die weet ook wel dat dit bij lange na niet voldoende is om de natuur te herstellen.

Dan de punten m.b.t de omgevingswet en dan met name het punt van de landelijke problematiek rond het stikstofdossier, we lezen in de Bestuursrapportage dat een deel van de liggende aanvragen niet in behandeling kan worden genomen, door onder andere onduidelijkheid over emissiearme stal-systemen of door de onmogelijkheid om extern te salderen. Kortom, ondanks dat er door velen verheugd wordt gereageerd op het weggooien van het DPLG, moeten we toch constateren dat het voor agrarische ondernemingen en voor de natuur het er niet beter op is geworden. Ik hoop dat de diverse statenleden dat ook beseffen want het afgeven van vergunningen zal nu niet in een stroomversnelling komen.

Vandaar dat de Partij voor de Dieren aanraadt om bij de minister aan te dringen om snel duidelijkheid te geven over het herstel van de natuur.

Tot zover.

Tweede termijn

Dan het hoofdstuk Klimaatmitigatie: ik geloofde mijn ogen niet dat er echt staat dat de eerste stappen m.b.t. laaghangend fruit op bedrijfsniveau gezet zijn. We zijn hier nu vanaf 2019 mee bezig en ik begin me zo langzamerhand af te vragen of dat laaghangende fruit niet inmiddels verrot is geworden. Mijn fractie wil nu wel eens weten welke stappen er nu concreet in Drenthe gezet worden. En vooral wat dat tot nu toe heeft opgeleverd want de Partij voor de Dieren krijgt de indruk dat dit college helemaal geen stappen wil zetten om de natuur te herstellen, behalve als het echt niet anders kan. Als het Rijk met dwangmaatregelen gaat komen.

Interessant voor jou

Bijdrage economische koers Drenthe

Lees verder

Vragen over LIS Financiën en Economie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer