Vragen over dieren­welzijn



Je treft een dier in nood aan

Je belt hiervoor met de meldkamer van de Dierenambulance via 0900-0245. Ook kun je het alarmnummer '144 red een dier' bellen.

Nummers van de dierenambulance in uw regio die je kunt bellen:

  • Dierenambulance Noord- en Midden-Drenthe: 088 - 811 33 60, optie 1.
  • Stichting D.A.R:
  1. Emmen, Coevorden, Hardenberg, Hoogeveen of De Wolden 06 - 57 377 365.
  2. Meppel, Steenwijk, Zwartewaterland en Staphorst 06 - 57 075 965.

Je hebt een dier aangereden (zien worden)
Een aangereden dier sterft meestal niet direct, maar is vaak wel in levensgevaar. Je voorkomt onnodig leed als je niet doorrijdt, maar direct het alarmnummer belt via '144, red een dier' of via 0900-0245 van de Dierenambulance of de nummers hierboven.

Je treft mishandeling en/of verwaarlozing van een dier
Bel direct met '144, red een dier'. Je krijgt dan de politie aan de lijn. Afhankelijk van de melding kan de politie besluiten de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming in te schakelen. Onthoud goed de omstandigheden zoals de kenmerken van het dier, kenmerken van de dader, de locatie en het tijdstip. Schrijf alle informatie eventueel op zodat je een duidelijk verhaal kunt geven waar de Dierenbescherming verder actie mee kan ondernemen.

Na herhaaldelijke melding van dierenmishandeling onderneemt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming geen (zichtbare) actie.

Het kan voorkomen dat de stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) wel actie heeft ondernomen, maar dat (zichtbaar) resultaat uitblijft. In principe neemt de Dierenbescherming altijd contact op met jou (per telefoon of brief) over je melding. Is dit niet het geval, informeer dan bij de Dierenbescherming wat er met uw melding gebeurd is.

Je hebt een dood dier gevonden
Voor het melden van overleden (huis)dieren kun je contact opnemen met de Dierenambulance via 0900-0245, of de nummers hierboven. De Dierenambulance haalt het dier dan op.

Je wilt een melding maken van een gevonden en/of vermist dier
Amivedi is de organisatie die vermiste en gevonden dieren registreert.

In jouw gemeente wordt dierenwelzijn beleidsmatig met voeten getreden
In veel gemeenten staan besluitvormende organen niet of nauwelijks stil bij het welzijn van de dieren die betrokken zijn bij besluiten. Soms is dat uit onwil, maar vaak ook uit onwetendheid, en soms vergeet men simpelweg dat er behalve mensen ook andere levende wezens bij zijn betrokken. Omdat dieren niet voor zichzelf kunnen opkomen, kunt u zelf gemeentelijke politici en bestuurders vragen óók rekening te houden met de dieren.

Daartoe heeft de Dierenbescherming de nota aanbeveling gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid geschreven met daarin aanbevelingen op het gebied van gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid. In de nota staan aanbevelingen voor en achtergrondinformatie over dierenwelzijnszaken die binnen de gemeente kunnen spelen. Als u gemeentelijke beleidsmakers kent, dan kan deze nota een handig instrument voor hen zijn bij het maken van beleid op het gebied van dierenwelzijn. Wil je hier als burger iets mee doen, neem dan contact op met de Dierenbescherming: maite.vangerwen@dierenbescherming.nl.

Je wilt een huisdier, hoe houdt je die diervriendelijk?
Niet alle dieren zijn geschikt om in een huiselijke omgeving te houden. Daarnaast hangt het er ook vanaf of je stedelijk of landelijk woont. Voor het overige kunnen wij echter geen eenduidig antwoord geven vanwege de uiteenlopende eigenschappen en vereisten van verschillende soorten dieren. Op huisdiereninfo.nl, licg.nl en op hondenbescherming.nl vind je meer informatie waar je in ieder geval rekening mee moet houden.

Bedenk verder dat jij als dierhouder wellicht voor een moreel-ethisch dilemma kan komen te staan, bijvoorbeeld in geval van een ernstige ziekte. De meest gebruikelijk huisdieren kun je het beste laten registreren via Amivedi voor het geval het dier zoek raakt. Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip-en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Voor meer informatie kun je verder lezen op chipjedier.nl en ndg.nl.

Jouw huisdier is in beslag genomen
De politie mag dieren in beslag nemen als er sprake is van verwaarlozing door de eigenaar. Verwaarlozing is een vorm van dierenmishandeling, dus doe je er ook daarom goed aan om uw huisdier goed te onderhouden. De politie kan jouw hond bovendien in beslag nemen wanneer deze betrokken was bij een bijtincident of anderszins ongewenst gedrag vertoonde.