Ziens­wijze OV-bureau


Jaar­stukken 2023 en begroting 2025

8 mei 2024

Voorzitter,

Helaas was 2023 wederom een moeilijk jaar voor het OV-bureau Groningen Drenthe. Dat had allerlei oorzaken zoals de nawee├źn van Corona.

De Partij voor de Dieren is lichtelijk teleurgesteld dat ondanks de belofte er niet meer elektrische bussen zijn gekomen en ook dat er meer CO2 is uitgestoten. Kan de gedeputeerde aangeven of dat in 2025 opgelost is?

Ons idee van vorig jaar om het OV aantrekkelijker te maken door het ook veel betaalbaarder te maken voor reizigers, zoals in Duitsland, is helaas niet doorgevoerd. Wat wel positief is dat de prijsverhoging van 12% is tegengegaan door een ondersteuning van het Rijk. Helaas was dit eenmalig. Dus volgend jaar is het wel weer een probleem. Mede doordat verwacht wordt dat de kostendekking voor 2025 wel minder zal zijn.

Wij vinden OV een levensbehoefte voor inwoners van Drenthe en zeker met het oog op de toekomst, waarbij voorzieningen eerder verder bij mensen weg zullen zijn, dan dichterbij. Er zal toch gekeken moeten worden, ook landelijk, hoeveel geld we over hebben voor goed openbaar vervoer.

Steeds meer wegen aanleggen is een doodlopende weg. Effici├źnt OV is beter voor milieu en natuur.

De Partij voor de Dieren vindt dus dat er goed OV moet zijn in Drenthe waarbij je niet verplicht bent om een auto te hebben om naar werk, school of ziekenhuis te kunnen komen.

Waar het geld vandaan moet komen? Dat is wat ons betreft duidelijk: sluit Groningen Airport Eelde en laat de N34 2-baans en zorg daar dat men geen halsbrekende toeren kan uithalen tijdens het rijden op de N34.

Tot zover.

Interessant voor jou

Zienswijze Prolander

Lees verder

Bijdrage over Omgevingsdienst (Regionale uitvoeringdienst)

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer