Veiligheid buschauf­feurs Qbuzz lijnen 72 en 72 Emmen - Ter Apel


16 juni 2021

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren deelt de zorgen van de VVD over de onveiligheid op de buslijn Emmen-Ter Apel. De problemen ontstaan vaak door het ontbreken van een geldig vervoersbewijs en geschillen over mondkapjes.

Wat is de reden dat deze mensen steeds van deze lijnen gebruik moeten maken?

De route om een asielaanvraag te kunnen doen is dat men eerst naar Ter Apel moet om een procedure te kunnen starten. Kennelijk moeten asielzoekers hun vervoer van en naar Ter Apel zelf regelen. Als men in de procedure zit, worden ze door de COA naar zogenaamde opvanglocaties gebracht. Waarom wordt niet op voorhand ook het vervoer van en naar Ter Apel centraal geregeld? Dit is in de pilot ook gedaan en werkte goed, jammer dat dit dan niet voortgezet wordt.

Een afgelegen locatie, zoals Ter Apel is, heeft nadelen en schept de verplichting om buschauffeurs te beschermen tegen overlast van mensen die perse die bus moeten nemen.

Een oplossing is misschien dat het geld wat we nu aan toezicht en handhaving besteden op de reguliere lijnen, wordt besteed aan vervoer die door het COA en dus het ministerie wordt geregeld. Ook de noodzaak wegnemen om naar Ter Apel te moeten reizen zou een structurele oplossing kunnen zijn.

Kortom, van de chauffeurs wordt ten onrechte verwacht dat ze adequaat met deze gespannen situatie om kunnen gaan. Werknemers hebben recht op een veilige werkplek, daarom moet er inderdaad een structurele oplossing gezocht worden, voor passagiers en werknemers. Ons advies is dus dat de gedeputeerde bij het ministerie aandringt op een structurele en veilige oplossing.

Tot zover.

Interessant voor jou

Pilot Bollenteelt in Drenthe

Lees verder

Subsidie Kompasplein Wildlands

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer