Tusse­ne­va­luatie programma natuurlijk plat­teland


16 februari 2022

De partijen Groenlinks, PvdA en D66 vragen ons om een reactie op de tussenevaluatie Natuuropgave PNP. Dat is mooi want de Partij voor de Dieren heeft in 2021 ook al vragen gesteld aan de gedeputeerde over waarom het natuurherstel zo traag verloopt. Dit komt volgens ons o.a. door het vrijwillige karakter waar de gedeputeerde aan blijft vasthouden. Wij delen dan ook de zorg dat het op deze manier erg lang gaat duren.

Wij denken dat er een maximale inspanning geleverd moet worden richting natuurherstel gezien de wereldwijde klimaatcrisis waarin we verkeren.

De genoemde drie partijen vragen ook om goede idee├źn, nou dan zijn ze bij ons natuurlijk aan het goede adres. Hieronder enkele:

  • Stel een actieplan of taskforce natuurherstel samen met resultaat-verplichting. Dit is eigenlijk ook al wat de de heer Hanskamp aangaf in zijn betoog.
  • Verminder de oppervlakte landbouwgrond waarop grootschalig diervoeding wordt verbouwd. Daaruit volgt dat het aantal landbouwdieren ook zal moeten afnemen. Daardoor komt er land vrij voor natuur.
  • Activiteiten en projecten zouden alleen moeten mogen doorgaan als ze aantoonbaar bijdragen aan duurzaamheid op lange termijn. Als aantasting van natuur onvermijdelijk is, wordt vooraf en in de directe omgeving een dubbele hoeveelheid natuur gecompenseerd. Hierdoor kunnen dieren een veilig heenkomen zoeken.

Gezien de urgentie die schijnbaar niet gevoeld wordt bij verschillende stakeholders, Lijkt het ons goed dat de provincie meer het voortouw neemt in deze belangrijke kwestie.

Interessant voor jou

Ontwerp Drentse Bomen- en Bossenstrategie

Lees verder

Wijziging Provinciale Omgevingsverordening Drenthe

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer