Subsi­die­ver­lening bedrij­ven­terein Riegmeer


ten behoeve van yoghurt­fa­briek Fage

19 januari 2022

Voorzitter,

Op het bedrijventerrein Riegmeer bij Hoogeveen moet het gebied gereed gemaakt worden voor een Griekse zuivelfabrikant. En de Partij voor de Dieren schrikt van de bedragen die van de gemeenschap gevraagd worden hiervoor. Want naast de 575.000 euro van de provincie moeten de gemeente Hoogeveen en het waterschap Drents Overijsselse Delta grote bedragen investeren. (11,8 en 9 miljoen)

Het mag duidelijk zijn dat de Partij voor de Dieren niet staat te springen om hier mee in te stemmen, sterker nog wij zijn niet voor. Dit omdat wij het vreemd vinden dat er een Grieks zuivelbedrijf met Nederlands belastinggeld in de benen moet worden geholpen. En daarbij zijn wij geen voorstander van uitbreiding van de capaciteit van verwerking van dierlijke eiwitten.

Ook twijfelen wij eraan of die 250 werknemers wel gevonden kunnen worden in Drenthe. Er is nu al een krapte op de arbeidsmarkt, diverse sectoren kunnen nauwelijks aan geschikte werknemers komen. Graag hoor ik van de gedeputeerde waar hij denkt deze werknemers vandaan te halen.

Verder is het afvalwater 1 ding, maar de bouw van deze fabriek zorgt voor meer stikstof uitstoot en mijn vraag aan de gedeputeerde is ook: waar komen de grondstoffen van deze yoghurtfabriek vandaan. Moet er extra melk geproduceerd worden door de boeren in Drenthe? En hoe ziet hij dat in het licht van de stikstofproblematiek, waarbij we volgens de Partij voor de Dieren onder andere toe moeten naar het houden van minder dieren.

Tot zover.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Biogrondstoffen in Drenthe

Lees verder

Rapport “Kunstenaars stoppen niet…"

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer