Rapport “Kunste­naars stoppen niet…"


invoering Fair pay voor kunste­naars

19 januari 2022

Voorzitter,

De Partij van de Arbeid brengt een onderwerp naar voren wat reeds vele jaren een probleem is, namelijk dat kunst en kunstbeoefening niet meer gewaardeerd worden in onze maatschappij. We zijn een maatschappij geworden waarbij alles door een economische bril bekeken wordt. De afgelopen 10 jaar was het mantra dat kunst zichzelf moest bedruipen, maar kunst is niet altijd in geld uit te drukken en heeft wat ons betreft zeker een intrinsieke waarde.

Helaas is het niet de eerste keer dat de Partij voor de Dieren aandringt op meer financiele aandacht voor kunst en cultuur.

Een goed beleid begint bij het begin, namelijk structurele mogelijkheden om duurzame scholing mogelijk te maken voor ieder kind, jongere of volwassene. Met duurzaam bedoelen wij dat het bereikbaar moet zijn voor iedereen en niet alleen voor inwoners met een brede beurs.

En als kinderen, jongeren en volwassenen dan opgeleid zijn en talent hebben om er hun beroep van te maken, dan moet het ook mogelijk zijn om er normaal van te kunnen leven. Dit is nu niet het geval voor een grote groep kunstenaars. Het gevolg is dat deze kunstenaars een andere werkkring moeten zoeken en dat is jammer want een maatschappij heeft kunstenaars nodig om gezond te blijven.

De Partij voor de Dieren is het dus eens met de PvdA dat kunstenaars een eerlijke beloning voor hun werk verdienen, want kunst maken is heel tijdrovend en vergt ook veel investering van de kunstenaar zelf. Natuurlijk vindt de PvdA ons aan hun zijde met betrekking tot eerlijke beloning, van vrouwen en mannen en overige personen zijn wij voor de invoering van Fair pay.

Tot zover.

Interessant voor jou

Subsidieverlening bedrijventerein Riegmeer

Lees verder

Werkplan sociale agenda

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer