Groene Econo­mische Agenda


16 september 2021

Voorzitter,

Wij juichen de ontwikkeling van het circulair maken van schaarse en eindige grondstoffen toe. Net als het vervangen van fossiel plastic door biobased plastic.

We staan achter deze voorstellen, maar we maken ons wel zorgen over het uitgangspunt in deze Agenda, namelijk dat we ook streven naar economische groei, en dus naar méér productie en méér grondstoffengebruik.

Bij het circulair maken van grondstoffen past ook een circulaire economie. Geen stijgende lijn van groei, maar een afbuigende lijn, of een cirkel of een donut.

Graag een reactie van het college.

Wat betreft het korter maken van productieketens, stellen wij voor dat de productieketen van eiwitten voor menselijke consumptie ook aanzienlijk wordt ingekort. Dat kan vrij eenvoudig door het dier uit de keten te halen. Beter voor de aarde, de mens en de dieren..

Graag horen we van GS of daar ook plannen voor zijn in deze Agenda.

Het beleidsvoorstel omvat ook een zogenoemde ´lobbystrategie´ om te lobbyen op het gebied van wetgeving en vergunningen. Het feit dat de lobbycratie in Nederland zo gemeengoed is geworden, baart ons zorgen.

We willen graag uitleg van GS; gaan we nu geld steken in de lobby om vergunningen en wetten aan te passen of van tafel te krijgen ten behoeve van het bedrijfsleven?

Tot slot, de rol van de provincie als ´launching customer´, wat gaan we daarvan merken? Iedereen doet wat, immers. Is de organisatie na de elektrische auto´s en het recyclen van papier al toe aan de volgende stap? Namelijk de stap naar meer plantaardig en minder vlees en zuivel? Of ligt dat, net als in Den Haag, nog erg gevoelig?

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Drentse Europa Agenda 2021-2024

Lees verder

Verstrekken lening aan MKB-fonds

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer