Bijdrage Rapportage resul­taten GAE eerste halfjaar 2021


8 december 2021

Het standpunt van de Partij voor de Dieren is helder:

We zullen wereldwijd moeten afzien van een groot deel van de luchtvaart. Als we tenminste serieus de opwarming van de aarde onder de twee graden willen houden.

En daarvoor hebben we geen decennia meer de tijd. We hopen dat het nieuwe kabinet zo wijs is om de krimp van de luchtvaart in te zetten, en te beginnen met het sluiten van Groningen Airport Eelde voor alle passagiersvluchten. Dus geen vakantievluchten naar Mallorca, op vele manieren mee betaald door de samenleving en op vele manieren ook schadelijk voor de samenleving, voor ons milieu, voor onze gezondheid, voor de natuur en het klimaat.

Dan zullen we met deze Verbonden Partij een krimpscenario moeten uitwerken. Wat is echt noodzakelijk, wat niet en hoeveel energie gaat het allemaal kosten?

Van de elektrische of waterstofvliegtuigen hoeven we voorlopig niets te verwachten.

Een handjevol mensen een paar honderd kilometer door de lucht verplaatsen moet niet onze prioriteit zijn.

Voorzitter, We zullen op korte termijn Nederland flink moeten verbouwen om te zorgen dat we allemaal droge voeten houden.

Het lijkt ons verstandig om de gronden van GAE te gebruiken voor woningbouw en natuur, mogelijk gecombineerd met een kleine voorziening voor drones om donorvluchten uit te voeren.

Voorzitter, het is goed dat de SP door de GAE-luchtbel heen prikt met een onderzoek naar Electron Aviation. wat geen serieus bedrijf lijkt te zijn. Net als Greenwashing Airlines overigens; we kunnen echt niet snappen waarom GAE zich ooit daarmee heeft ingelaten.

De hele constructie met FB Oranjewoud past in hetzelfde dubieuze rijtje; het doet bijna denken aan de mondkapjesdeal; alle risico┬┤s zijn voor de samenleving en een bedrijf gaat er met de winst vandoor.

Voorzitter, zou GS kunnen toelichten waarom we ├╝berhaupt geld van dit bedrijf lenen?

Onze conclusie is helder: Een krimpscenario is het enige realistische scenario voor Groningen Airport Eelde.

Interessant voor jou

Bodem en ondergrond

Lees verder

Regionaal Waterprogramma

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer