Bijdrage NRK rapport Zorgen voor morgen
Voorzitter,
Tijdens de commissievergadering heeft de PvdD GS geadviseerd het nawoord (bijlage 5) nog eens door te lezen. Een deel zal ik nog even noemen:
In de bestuurlijke reactie van Gedeputeerde Staten op het rapport ‘Zorgen voor morgen’ lezen wij helaas geen concrete maatregelen. Daardoor blijft er een gebrek aan provinciale (ruimtelijke) regie op de bollenteelt. (Het meest duidelijk blijkt dat uit de volgende passage in de reactie: “De bollenteelt is gelijk de andere teelten een vrije keuze van de individuele akkerbouwer en ook hoe de akkerbouwer dit binnen het bouwplan vorm geeft.”)
Zoals wij in de commissie vergadering hebben aangegeven vinden wij dat GS een verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van de staat van de natuur, schoon water en de gezondheid van de bewoners in Drenthe. Er zijn zeker voor GS juridische mogelijkheden om het gebruik van landbouwgif in te perken en te verbieden. Wij verzoeken GS hier gebruik van te maken.
De Europese richtlijn voor duurzaam gebruik van landbouwgif wordt grotendeels niet uitgevoerd.
Zo schrijft deze Richtlijn voor dat landbouwgif niet gebruikt mag worden in gebieden die gebruikt worden voor de onttrekking van drinkwater. Dat gaat om waterwingebieden en grondwaterbeschermingsgebieden. In Natura 2000-gebieden en in KRW-gebieden moet het gebruik van landbouwgif verboden of geminimaliseerd worden. De vraag of telers een natuurvergunning nodig hebben voor het spuiten van landbouwgif rond een Natura 2000-gebied ligt nu voor bij de Raad van State in een hoger beroep. Tenslotte schrijft de Richtlijn voor dat de overheid regels moet stellen voor de bescherming van kwetsbare groepen, zoals kinderen, ouderen en omwonenden.!!!
De PvdD blijft er op hameren dat GS het voorzorgprincipe dient toe te passen. Waarom past GS het voorzorgprincipe niet toe? Kan GS dit toelichten?
Tot zover
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage voorjaarsnota en 2e uitwerking coalitieakkoord
Lees verderBijdrage Sociale Agenda
Lees verder