Bijdrage voor­jaarsnota en 2e uitwerking coali­tie­ak­koord


3 juli 2024

Voorzitter,

In de voorjaarsnota zien we dat dit college in wil zetten op toekomstgerichte duurzame landbouw. Dat klinkt goed, dachten wij! Maar gaat het hier dan om regeneratieve landbouw. Want regeneratieve landbouw gaat verder dan alleen maar duurzame landbouw. Regeneratieve landbouw gaat om bodemherstel en samenwerken met de natuur in plaats van tegen de natuur. Regeneratieve landbouw levert uiteindelijk een positieve bijdrage aan natuur, milieu, klimaat, voedselzekerheid en sociale omstandigheden.

Zit dit college ook op deze lijn? Want om bijvoorbeeld de PAS-melders te helpen moeten we serieus de natuur versterken en herstellen. Dat is volgens de Partij voor de Dieren niet op te lossen met halfslachtige technische innovaties maar met durf, visie en echte keuzes maken. Door bijvoorbeeld het aantal dieren in de landbouw substantieel te verminderen. Dit laatste zien wij niet terug bij dit college.

Dan het DPLG, dit plan is nog steeds niet klaar en zal medio 2025 waarschijnlijk klaar zijn.

2025! we zijn dan dus al 6 jaar aan het praten over hoe we de stikstofproblematiek gaan aanpakken. Ik weet nog uit de vorige periode dat er veel gesproken werd over laaghangend fruit. Kan de gedeputeerde aangeven hoe het daarmee staat?

We kunnen wel stellen dat er feitelijk nog steeds te weinig gedaan wordt om de biodiversiteit te herstellen en te versterken.

Biodiversiteit is meer dan dat je veel verschillende soorten hebt van bijvoorbeeld dieren en planten. Biodiversiteit gaat om de functie van de soorten binnen een ecosysteem en de functie van dat ecosysteem. Ook gaat het om de interactie tussen soorten want die bepaalt namelijk welke functie een soort kan vervullen in een systeem. Biodiversiteit gaat dus van het kleinste moleculaire niveau tot aan landschappelijk niveau. Het is de veelzijdigheid aan leven in al zijn vormen. Hieruit kunnen we concluderen dat alle stukjes natuur belangrijk zijn en ook de verbinding tussen natuurgebieden belangrijk zijn. Dus de kreet snippernatuur kan weg! Het is een gevaarlijke uitspraak. En dat is niet de weg die we op moeten.

Dan de financiële onderbouwing: we hebben inmiddels de mei-circulaire erbij dus dat maakt al meer duidelijk op welk geld we kunnen rekenen.

Dan zou je toch denken dat we een overzicht krijgen van de financiële dekking van alle plannen. Maar nee, we moeten het hebben van de gedeputeerde die door zijn oogharen heen kijkt en ziet dat het goed komt. Maar komt het ook goed? Dat weten we niet. Daarom is het verstandig om de financiële dekking op orde te hebben. We horen graag van de gedeputeerde of die dit gaat aanleveren op korte termijn.

De Partij voor de Dieren vreest ook dat het niet goed komt met de biodiversiteit, kijk alleen maar eens naar de uitzonderlijk hoge bijensterfte in Zuidwest Drenthe dit voorjaar. Het is zeer zorgelijk dat er zoveel wilde bijen en andere bestuivers sterven. Wij vinden het belangrijk om uit te zoeken hoe dit komt in Drenthe, want komt dat door de hoeveelheid gif, zoals neo-nicotinen, die gespoten wordt of is het te droog of te nat of zijn er te weinig bloemen? We zouden het graag willen weten zodat er echt actie kan worden ondernomen. Vandaar onze moties.

Tot zover.

Interessant voor jou

Bijdrage Jaarstukken 2023

Lees verder

Bijdrage NRK rapport Zorgen voor morgen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer