Bijdrage Isoleren buiten de gebaande paden


Siska Peeks

17 april 2024

Voorzitter,

De opgaven die de fractie van Volt noemt kunnen wij onderschrijven want de weg naar de energietransitie verloopt via minder energie gebruiken. Dat betekent dus onder andere: verduurzamen van woningen. Vooral veel sociale huurwoningen staan te boek als niet erg duurzaam.

Vooropgesteld: wij onderschrijven het idee dat vluchtelingen veel en veel te lang in onzekerheid zitten zonder zinvolle bijdrage aan onze maatschappij of bezigheid. Velen moeten jaren wachten voordat ze aan de inburgering kunnen beginnen. Wij zijn een voorstander van dat dit zo snel mogelijk wordt opgepakt.

Dan kijkend naar de voorgestelde pilot:

De aanname dat het tekort aan arbeidskrachten de oorzaak is van het trage verloop van het verduurzamen, lijkt wat ons betreft wat kort door de bocht. Het lijkt ons 1 van de oorzaken. Kunt u aantonen dat het trage verloop vooral komt doordat er geen werknemers zijn die de verduurzaming aan woningen kunnen uitvoeren?

Dan over de vluchtelingen. Kunt u aangeven hoe de selectie, begeleiding en opleiding in zijn werk zal gaan? Kunnen vluchtelingen zich bijvoorbeeld zelf aanmelden? Wordt er gekeken naar arbeidsverleden en opleiding van de vluchtelingen? Wie gaat de vluchtelingen opleiden? En, ook niet onbelangrijk krijgen de vluchtelingen een normaal CAO-loon?

Allemaal vragen die we niet uit het statenstuk kunnen halen.

Dan over de financiering van de pilot, hierover lezen we niets terug in het statenstuk. Heeft u een financiële onderbouwing of kunt u aangeven wie de kosten gaan dragen van dit traject?

Ook zou ik graag willen weten of u een idee heeft van wanneer de pilot geslaagd is? Is dat als 80% van de deelnemers blijvend aan het werk gaat in de sector?

Kortom, op zich een goede gedachte om de energietransitie een slinger te geven in Drenthe en aan de andere kant mensen met een smalle beurs te helpen én ook nog perspectief te bieden aan vluchtelingen.

Tot zover.