Partij voor de Dieren: "Ontheffing afschot vogels bij bessen­telers"


Indiendatum: 29 sep. 2023

De fractie van Partij voor de Dieren heeft op 29 september vragen gesteld over de ontheffing afschot vogels bij bessentelers.

"Naar aanleiding van ons informatieverzoek over de ontheffing voor afschot van vogels bij bessentelers aan de Coevorderstraatweg te Geesbrug1 heeft de fractie van de Partij voor de Dieren Drenthe de volgende vragen:

  • Kunt u aangeven of er regels zijn voor hoelang er op een dag geschoten mag worden?
  • Bent u bekend met dat omwonenden klagen over geluidsoverlast van het schieten? Zo ja, wat gebeurt er met deze klachten?
  • Hoe bepaalt u of de vogels in de buurt van de bessentelers ook daadwerkelijk van de bessen zouden eten?
  • Welke soorten vogels worden in de nabijheid van bessentelers gedood? Gaat dat alleen om spreeuwen of worden ook andere vogels gedood?
  • Bent u er bekend mee dat ook de spreeuwenpopulatie een dalende trend laat zien?
  • Hoeveel vogels worden gedood en wat gebeurt er met de dode vogels?
  • Worden er ook verjaagmethoden gebruikt? Zo nee, waarom niet?
  • Is overwogen om subsidie te verlenen voor het aanbrengen van netten of andere bescherming van de oogst? Zo nee, waarom niet?
  • Er wordt aangegeven dat er geen netten gebruikt worden uit het oogpunt van dierenwelzijn. Vogels zouden verstrikt kunnen raken in de netten. Is bekend hoeveel vogels verstrikt kunnen raken in netten? En is daarbij rekening gehouden met dat deze verstrikte vogels uit de netten kunnen worden gehaald en na controle weer kunnen worden vrijgelaten? Graag toelichting.
  • Zijn er regels m.b.t. duur van de ontheffing? Kunt u aangeven waarom er hier een ontheffing voor 5 jaar is afgegeven en niet voor bijvoorbeeld 2 jaar? Graag toelichting.
  • Wordt afval van het afschieten, zoals hagel opgeruimd?
  • Indien de hagel waarmee geschoten wordt vervuilend is, zijn er bodemmonsters genomen t.b.v. preventie voor bodemverontreiniging? Graag toelichting.


Namens de fractie van Partij voor de Dieren,
Siska Peeks"


Indiendatum: 29 sep. 2023
Antwoorddatum: 7 nov. 2023

Antwoord 1:
In de verleende ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming aan de bessentelers is als voorschrift opgenomen dat er vanaf één uur voor zonsopkomst gebruik mag worden gemaakt van het geweer. In de Wet natuurbescherming is opgenomen dat er tot zonsondergang gebruik mag worden gemaakt van het geweer. Vorenstaande begrenst de periode waarbinnen geschoten mag worden.

Antwoord 2:

Nee, wij zijn niet bekend met klachten over geluidsoverlast in relatie tot
gebruik van de ontheffing bij de bessentelers. Wij hebben in 2023 enkel
klachten over geluidsoverlast ontvangen die verband houden met het gebruik van een gaskanon voor het verjagen van vogels.

Antwoord 3:

Deze ontheffing is specifiek afgegeven voor het beheer van spreeuwen en niet voor vogels in het algemeen. Voor het verlenen van de ontheffing is het derhalve enkel relevant of spreeuwen de bessen eten. Voordat deze
ontheffing is verleend, zijn enkele bessentelers door onze vergunningverlener bezocht en is visueel waargenomen dat grote groepen spreeuwen invallen op de bessenstruiken. Tevens wordt in de ontheffing verwezen
naar de getaxeerde schade aan blauwe bessen. In de ontheffing is dit als volgt verwoord: “Deze schadetaxatie, inclusief foto’s van spreeuwen in betreffende percelen, toont voldoende aan dat blauwe bessen een kwetsbaar gewas zijn voor vraat door spreeuwen”.

Antwoord 4:

Zie beantwoording vraag 3.

Antwoord 5:

Ja, daar zijn wij bekend mee. Dat is ook opgenomen en meegewogen in
de verleende ontheffing.

Antwoord 6:

Het aantal gedode spreeuwen betreft maximaal 25 per jaar per bessenteler. Het exacte aantal wordt jaarlijks gepubliceerd door de Faunabeheereenheid Drenthe (FBE) op hun website. De gedode spreeuwen
komen toe aan de jager, die beslist wat hij ermee doet.

Antwoord 7:

Ja, de bessentelers gebruiken voorafgaand aan het gebruik van de ontheffing verschillende verjaagmethoden, waaronder uitzenden angstkreten, roofvogelvlieger, klepperaars, rondrijden op fietsen, gaskanon etc.

Antwoord 8:

Nee, dit is niet overwogen. In de ontheffingsaanvraag is door de bessentelers onderbouwd waarom overzetten op basis van financiële, praktische en planologische aspecten geen redelijk alternatief is. Alle andere preventieve middelen worden al ingezet door de bessentelers. Deze zijn echter beperkt effectief, waardoor ondersteunend afschot noodzakelijk is.

Antwoord 9:

Er zijn geen exacte getallen bekend van het effect van overzetten voor de fauna (onder andere verstrikt raken van vogels en dieren). In de beoordeling van de ontheffingsaanvraag is vastgesteld dat, gezien de oppervlakte van de bessenvelden, dit een dermate arbeidsintensieve werkzaamheid betreft dat dit op grond van praktische en financiële factoren niet aangemerkt kan worden als een redelijk alternatief.

Antwoord 10:

De ontheffing is aangevraagd en verleend voor de periode van vijf jaar. Dit aangezien de bessenstruiken elk jaar op dezelfde plaats staan. Voor percelen waar jaarlijks een ander gewas geteeld wordt, is de ontheffingstermijn één jaar.

Antwoord 11:
De jagers nemen afgeschoten patronen mee uit het veld. De afgeschoten hagel bestaat uit ca. 350-450 stalen hagels van 2-2,4 mm groot. Wij zien niet in hoe deze opgeruimd zouden kunnen worden.

Antwoord 12:
Het is reeds sinds 2002 verboden om met loodhagel te schieten in Nederland. De nu meest gebruikte hagelsoort is staalhagel. Dit is niet vervuilend. Andere gebruikte hagelsoorten, zoals bismut, tungsten en koper zijn ook niet vervuilend.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Partij voor de Dieren en LijstPormes : "Bermfraude"

Lees verder

Partij voor de Dieren en LijstPormes: "Uitspraak van de Raad van State over verlenen natuurvergunningen"

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer