Subsidie water­stof­fa­briek Shell


16 december 2020

Shell wil investeren in waterstof, en heeft daarvoor naar eigen zeggen alle steuntjes in de rug nodig die ze kunnen krijgen.

In de commissievergadering heeft de Partij voor de Dieren al duidelijk gemaakt dat we grote moeite hebben met de maatschappelijk onverantwoorde keuzes van Shell. 95% van de investeringen van Shell gaan nog altijd naar de productie van fossiele brandstoffen.

Het is ons een doorn in het oog dat de Nederlandse overheid via belastingvoordelen nog steeds de fossiele industrie steunt.

We zouden het toejuichen als Mark Rutte, in de voetsporen van Boris Johnson, op korte termijn zou aankondigen geen belastinggeld meer te stoppen in fossiele brandstofprojecten.

[https://www.trouw.nl/buitenland/johnson-geen-geld-meer-naar-fossiele-brandstofprojecten~bc05b82c/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F]

Dat kan voor ons niet snel genoeg gebeuren. Vijf jaar na het Klimaatakkoord zijn we op weg naar 3 graden opwarming in plaats van 1,5 graden.

Hoewel Shells ´Net Carbon Footprint´ is gedaald, is de absolute uitstoot van Shell alleen maar gestegen.

Shell wil de productie van olie en gas tot 2030 met maar liefst met 35% opschroeven. Zolang er geld mee te verdienen valt, zal Shell doorgaan met fossiele brandstoffen en het uitbuiten van de aarde.

Voorzitter, de Partij voor de Dieren is voor de ontwikkeling van groene waterstof afkomstig van wind- en zonne-energie.

Maar wij kunnen echter niet in zee gaan met een bedrijf dat qua ambitie de aarde regelrecht naar een klimaatcatastrofe helpt. De waterstof ambitie is een futiel gebaar, alsof een dief een mini-stukje van de buit teruglegt.

Moeten we dat gedrag belonen?

Of moeten we duidelijk zijn, en zeggen ´Stop hiermee!´

Als Shell werkelijk zijn verantwoordelijkheid wil nemen, dan stoppen ze de investeringen in fossiel, daarmee komen er ruim genoeg middelen vrij om de juiste keuzes te maken.

Interessant voor jou

Bijdrage Investeringsagenda Boer-Burger Biodiversiteit

Lees verder

Nota Reikwijdte en detailniveau gedeeltelijke verdubbeling N34

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer