Inter­pel­la­tie­debat over herstart olie­winning bij Schoo­nebeek


5 april 2024

Voorzitter,

In het Dagblad van het Noorden staat dat de recente aardbeving bij Emlichheim juist zwaarder gevoeld werd in Schoonebeek. Ook lezen we dat zelfs de gemeente Emmen geen contact krijgt met het Duitse bedrijf dat aan de andere kant van de grens olie en of gas uit de grond haalt. Dat is natuurlijk niet best.

Er zullen diverse mijnbouwactiviteiten gaan plaatsvinden in het gebied rond Schoonebeek, namelijk gaswinning, oliewinning en afvalwater injecteren.

Wegen korte-termijn-economische belangen op tegen de zorgen die omwonenden hebben bij al deze activiteiten? Wat nou als er verontreinigd afvalwater in het bodemwater komt?

GS zegt in de brief aan het ministerie van Economische zaken: de hervatting van de oliewinning in Schoonebeek kan alleen als het veilig en verantwoord is. Dit is niet nader gespecificeerd, dus de SODM en de NAM zeggen dat het veilig kan en dat het verantwoord is, en klaar is Schoonebeek.

De Partij voor de Dieren maakt zich ernstige zorgen, dat economie bijna altijd voor gaat op ecologie en dat bij bezwaren van burgers er ‘beter’ gecommuniceerd moet worden. Maar het is niet alleen een kwestie van communicatie. Het is ook een kwestie van dingen stuk maken, wellicht onherstelbaar. Wie draait er dan voor op, wederom de burgers? Wellicht de burgers van de toekomst?

Het is ecologische zelfmoord om de Aarde vol te pompen met gif. Ook als bedrijven zeggen dat dat best kan.

Kortom voorzitter, mijn fractie is tegen de herstart van de oliewinning bij Schoonebeek en tegen het injecteren van afvalwater in lege gasvelden.

Tot zover.

------------------------------------------------------------------------------

Tweede termijn:

Olie uit de grond halen is leuk voor die bedrijven en voor kabinet Karbonade 1, maar op is op. En Nederland en de rest van de wereld wordt opgezadeld met de vervuiling die weer voor veel geld uit de lucht gehaald moet worden.

Dat afvalwater in de grond is wellicht over enkele decennia misschien toch een slecht idee. (Spoiler: het is een slecht idee.) Dat weer uit de grond halen kost ook weer klauwen met geld.