Bijdrage UPDA
Voorzitter,
De natuur lijdt zwaar onder de vervuiling van het water. De natuur is immers zeer kwetsbaar, zoals wij allemaal weten. Dit blijkt ook weer uit de brief van de Natuur en Milieufederatie.
De gedeputeerde is gekomen met een plan van aanpak. Dit gelezen hebbende vraagt de Partij voor de Dieren zich af of de urgentie echt wel gevoeld wordt. Ook de brief van het Groningse Waterbedrijf stemt ons niet vrolijk. 43.000 inwoners van Groningen drinken het water uit de Drentse Aa en dat water is niet schoon te krijgen.
Bijvoorbeeld de bestrijdingsmiddelen die in het water komen. Kan het zijn dat dit door lelieteelt komt? Als dat zo is dan heeft die teelt dus direct invloed op het drinkwater dat gewonnen wordt. Wij vinden het van de grootste urgentie dat die teelten waarbij veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden gestopt worden.
Want u geeft zelf aan: “De huidige landbouwpraktijk leidt tot een milieubelasting van de leefomgeving die de doelen en normen van o.a. de KRW en de natuurwetgeving bedreigt of overschrijdt.”
Ook het waterleidingbedrijf WMD maakt zich zorgen en geeft aan dat zij moeite hebben om alle stoffen die niet in het water horen te zitten eruit te halen. Bijvoorbeeld PFAS, dit komt voornamelijk uit bestrijdingsmiddelen van de landbouw.
PFAS verdwijnt niet uit de natuur, er komt alleen maar meer bij. Kan de gedeputeerde aangeven waarom er niet meer actie wordt ondernomen in Drenthe om de toename van PFAS te stoppen? Ook de reactie vorige week op onze motie om de waterschappen te steunen in hun strijd tegen PFAS was ronduit teleurstellend te noemen.
Ook is de Partij voor de Dieren uitermate teleurgesteld dat het advies: “Brede lobby voor aangescherpt toelatingsbeleid door Ctgb.” Niet wordt overgenomen. Wij vinden dit onbegrijpelijk. Groningers, waaronder kinderen, drinken giftig water, en de gedeputeerde steekt haar kop in het zand. Waar is het voorzorgsprincipe van de provincie?
Daarom roepen wij de gedeputeerde op om meer te doen bij de aanpak van de vervuiling in het water, de bodem en dus uiteindelijk ook het grondwater. Actie, nu!
Wij staan voor:
Interessant voor jou
LIS vraag 20-11-2024
Lees verderBijdrage pacht exploitatieplan.
Lees verder