Bijdrage omgevingsdienst Drenthe
Voorzitter,
In bijlage D van de aanbiedingsbrief jaarstukken 2024 die we ontvingen van de Omgevingsdienst Drenthe, zagen we dat er voor het saneren van de bodem met PFAS, in 2024 een vrij laag bedrag van 30.000 voor Eelde beschikbaar was. Inmiddels is duidelijk dat het nota bene om vliegveld Eelde ging! Naast alle andere milieuproblemen die samenhangen met vliegvelden komt dit PFAS-probleem er nog eens bij.
We zagen vorige week in de pers dat er rond het vliegveld in Eelde forse concentraties PFAS gemeten zijn. De noodzaak om in de begroting van 2025 en 2026 meer geld vrij te maken voor sanering van plekken waar PFAS in de bodem wordt aangetroffen lijkt ons klip en klaar. Dit vergt dus een wijziging op de stukken.
Wij vragen ons verder af of alle PFAS vervuiling in Drenthe in kaart is gebracht. Worden er metingen gedaan rond vliegveld Hoogeveen en bij oude fabrieken die gesloten zijn zoals bijvoorbeeld de oude Phillipsfabriek in Hoogeveen. Noem het maar op.
Want afgelopen Pasen bleek dat er in eieren ook te veel PFAS zit, dus ook in wat de kippen eten en ook in de kippen zelf. Dus naast de hoge concentraties dioxine die in de eieren zit zijn deze ook vervuild met PFAS. Vervolgens krijgen mensen die eieren eten het binnen en dat stapelt zich maar op.
PFAS in ons milieu en dus in de natuur wordt het nieuwe asbestprobleem genoemd, en dat is ook zo volgens de Partij voor de Dieren. Heeft de gedeputeerde de documentaire Dark Waters gezien over het PFAS-probleem in de VS? Onder andere naar aanleiding van die rechtszaak heeft het bedrijf Dupont oftewel Chemours zijn productie naar Nederland verhuisd omdat hier veel minder regels zijn met betrekking tot het lozen van PFAS op het oppervlakte water.
Hoe komt dit nu in Drenthe in het milieu? Wij hebben een vermoeden maar kan de gedeputeerde dat aangeven? Want zoals u weet is het zeer giftig voor mens en dier!
In de begroting zien we dat de bedragen die uitgegeven worden hoger worden door onder andere indexering. Maar als we wat dieper kijken dan is het opruimen, saneren en zijn medische kosten een grote kostenpost voor de maatschappij. In het belang van ons aller gezondheid is het noodzakelijk om de waarheid over PFAS om te zetten in realistisch beleid.
Tot zover
Interessant voor jou

Bijdrage kwartaalrapportage GAE
Lees verder