Bijdrage Inves­te­rings­krediet


20 maart 2024

Voorzitter,

Ik heb even teruggekeken naar voorgaande jaren toen er ook om meer geld gevraagd werd voor het grondbezit landelijk gebied. Er wordt nu weer gevraagd om meer geld en dat lijkt logisch gezien de opgave om meer natuur te creƫren in Drenthe.

Tijdens de informatiebijeenkomst vorige week was de boventoon: meer bos en grond aankopen om boeren te verplaatsen. En verder weten we niet welke maatregelen er op ons afkomen.

Dat klinkt als stilstand, moet het bedrag dan niet alvast hoger zijn? Ook LTO wil vooruitgang.

Bijvoorbeeld de stand van de insecten: diverse soorten staan op het punt van uitsterven. Fijn denken sommigen, scheelt weer in schoonmaken van mijn autoruit. Maar dat er veel minder insecten zijn is wel dramatisch want zij staan aan het begin van onze keten.

We begrijpen dat het college verplaatsing als oplossing ziet. Verplaatsing van intensieve veehouderij is echter slechts verplaatsen van het probleem. Als je kijkt naar stikstof.

Ik zou graag van de gedeputeerde willen horen of er bij het verplaatsen van bedrijven ook gekeken wordt naar begeleiding en ondersteuning naar extensieve landbouw. Zoals ook te lezen is op de pagina: De provincie van mens en natuur. Geen dwang maar positief stimuleren.

Want doorgaan met intensieve veehouderij is niet de oplossing in onze ogen. Daarmee biedt je ook geen perspectief.

Tot zover.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bijdrage NRK rapport: Achter de coulissen

Lees verder

Bijdrage ondermijning

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer