Schrif­te­lijke vragen voed­sel­tran­sitie nav rapport IPCC


Indiendatum: sep. 2019

Geachte voorzitter,

Op 8 augustus 2019 verscheen het Indringende rapport van de IPCC (VN) over landgebruik en klimaatverandering.

De huidige vormen van landbouw, bosbouw en veeteelt produceren 23 tot 37 procent van de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot.(1)

De oplossingen liggen bij een duurzamer gebruik van land, wat vergaande consequenties heeft voor onze voedselproductie en -consumptie.

Naast een energietransitie is er, ook in Drenthe, een voedseltransitie nodig om de opwarming van de aarde te beperken.(2)

Het verduurzamen van het landgebruik is bij uitstek een instrument van de provincie om de klimaatverandering in te dammen.

In het collegeakkoord kunnen we echter niets lezen over de voedseltransitie, terwijl het rapport van het IPCC eens te meer aangeeft hoe noodzakelijk dit zal zijn bij het tegengaan van klimaatverandering.

De provincie heeft ook als organisatie een rol in de voedseltransitie, in een voorbeeld- en aanjaagfunctie, door verspilling tegen te gaan en duurzame voedselkeuzes te stimuleren in de eigen catering.

Het ministerie van OCW en de gemeenten Amsterdam en Utrecht hebben hierin al stappen gezet. (3, 4, 5) Het Voedingscentrum geeft aan dat plantaardige voeding de meest duurzame keuze is. (6)

De fractie van de Partij voor de Dieren wil daarom graag weten wat de visie is van de Gedeputeerde Staten van Drenthe met betrekking tot de voedseltransitie.

Onze vragen aan de Gedeputeerde Staten zijn:

  1. Op welke wijze gaat GS in Drenthe het duurzaam landgebruik in Drenthe stimuleren en vormgeven?
  2. Bent u van plan regeneratieve landbouw (dus landbouw waarbij de bodem niet wordt aangetast) te stimuleren in Drenthe? Zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?
  3. Bent u van plan het verbouwen van klimaatbestendige gewassen te stimuleren in Drenthe? Zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?
  4. Bent u van plan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw in Drenthe af te bouwen om onze bodem en de natuur te beschermen? Zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?
  5. Bent u van plan om duurzame, plantaardige eiwitproductie te stimuleren in Drenthe? Zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?
  6. Bent u van plan niet-duurzame, dierlijke eiwitproductie te verminderen in Drenthe? Zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?
  7. Wat bent u van plan om te gaan doen aan het tegengaan van voedselverspilling in de eigen organisatie?
  8. Gaat de provincie Drenthe duurzame, plantaardige voedselkeuzes (lokaal en van het seizoen) promoten in de eigen catering? Zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?

Tot zover onze vragen.

Met vriendelijke groet,

Thea Potharst

1. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/minder-vlees-en-duurzamer-voedsel-zijn-vereisten-als-we-de-opwarming-van-de-aarde-willen-beperken~bded95d8/?referer=https%3A%2F%2Fjoop.bnnva

2. https://nos.nl/nieuwsuur/video/2296832-alarmerend-rapport-het-huidige-voedsel-en-landbouwsysteem-is-failliet.html

3. https://www.ad.nl/amsterdam/gemeente-amsterdam-gaat-voor-vega-en-keert-sociale-norm-om~ada21c03/?referrer=https://www.google.com/

4. https://www.nu.nl/utrecht/5590973/vergaderlunches-gemeente-utrecht-1-januari-vegetarisch.html

5. https://www.ad.nl/den-haag/bij-het-ministerie-van-ocw-is-veganistisch-eten-de-standaard~a7fd7e62/

6. https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/duurzaam-eten/meer-plantaardig-eten.aspx

Geachte mevrouw Potharst,

In uw brief van 3 september 2019 stelde u een aantal vragen over de voedseltransitie.

Deze vragen beantwoorden wij als volgt.

Vraag 1

Op welke wijze gaat GS in Drenthe het duurzaam landgebruik in Drenthe stimuleren en vormgeven?

Antwoord 1

Wij stimuleren en geven vorm aan het duurzaam landgebruik in Drenthe met ons programma Toekomstgerichte Landbouw. Een duurzaam bodemgebruik en bodembeheer is opgenomen in onder andere de structuurvisie ondergrond, Bodemvisie, Bodemnota en meerjarenprogramma bodem en ondergrond.

Vraag 2

Bent u van plan regeneratieve landbouw (dus landbouw waarbij de bodem niet wordt aangetast) te stimuleren in Drenthe? Zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Met het programma Toekomstgerichte Landbouw ondersteunen wij initiatieven die gericht zijn op een landbouw waarbij economie en ecologie in balans zijn. Een gezonde bodem maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is op dit moment bezig met het opzetten van een nationaal programma landbouwbodems. Hierin heeft het ministerie opgenomen dat alle landbouwbodems in 2030 duurzaam beheerd moeten worden. De uitvoering hiervan zal met diverse partijen worden gerealiseerd.

Vraag 3

Bent u van plan het verbouwen van klimaatbestendige gewassen te stimuleren in Drenthe? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Onze inzet richt zich op een gezonde bodem, met voldoende organische stof en nutriƫnten, een goed bodemleven en een optimaal watervasthoudend vermogen. Binnen ons programma Toekomstgerichte landbouw en het nationaal programma landbouwbodems wordt onder andere ingezet op nieuwe teelten en teeltsystemen. Diverse projecten binnen Drenthe zoals de projecten 'grondig boeren met mais','Tagetes' e n' Bodemverdichting' werken primair of secundair aan een betere bodem en betere klimaatbestendigheid. De uitwerking van het klimaatakkoord zal leiden tot een aantal opgaven/acties voor de landbouw waar wij als provincie mogelijk ook een rol in zullen moeten vervullen.

Vraag 4

Bent u van plan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw in Drenthe af te bouwen om onze bodem en de natuur te beschermen? Zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

De toelating van gewasbeschermingsmiddelen, zowel van chemische als niet-chemische oorsprong, is een Rijksaangelegenheid. Met projecten als 'bezem door de middelenkast' en 'chemievrije maisteelt', stimuleren wij zowel op bewustwording als gedragsverandering ten aanzien van. minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw. Daarnaast lopen diverse programma's om de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater, als bron voor de drinkwatervoorziening, te verbeteren. Het gaat hierbij om stimuleringsprojecten om zowel het middelengebruik in de landbouw als daarbuiten (gemeenten, bedrijven en burgers) te verminderen.

Vraag 5

Bent u van plan om duurzame, plantaardige eiwitproductie te stimuleren in Drenthe?

Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6

Bent u van plan niet-duurzame, dierlijke eiwitproductie te verminderen in Drenthe?

Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5 en 6

Met het Programma Toekomstgerichte Landbouw zetten we in op verschillende vormen van verduurzaming van de eiwitproductie. Op het gebied van plantaardige eiwitten stimuleren en faciliteren wij projecten als 'Nedersoja', 'de ontwikkeling van een veld boonketen' en 'eiwit uit aardappel'. Verduurzaming in de dierlijke eiwitproductie is een van de onderdelen van de Ontwikkelagenda Duurzame melkveehouderij en natuur.

Vraag 7

Wat bent u van plan om te gaan doen aan het tegengaan van voedselverspilling in de eigen organisatie?

Vraag 8

Gaat de provincie Drenthe duurzame, plantaardige voedselkeuzes (lokaal en van het seizoen) promoten in de eigen catering? Zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 7 en 8

De catering in het provinciehuis is uitbesteed aan een landelijk opererend bedrijf. Lekker, gezond en duurzaam eten een van de kernwaarden van onze cateraar. Bij de opdrachtverlening is door de provincie expliciet aandacht gevraagd voor de inkoop van producten; een substantieel deel ervan moet regionaal en/of biologisch zijn. Het moederbedrijf maakt een programma met verschillende thema's, dat leidend is voor de catering in het provinciehuis. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om aandacht voor de seizoenen, seizoensproducten of thema's als vegetarisch, duurzaam, voedselverspilling. In ons provinciehuis is dat terug te zien in een vleesloze dag, veganistische producten in het assortiment, kleinere porties bereiden en neerzetten, overgebleven producten zo mogelijk hergebruiken (bijvoorbeeld croutons van oud brood), koffiedik wordt ingezameld en gebruikt voor de kweek van paddenstoelen. Tijdens de Dutch Food Week besteden de provincie en de cateraar gezamenlijk aandacht aan het voedselbeleid in ons provinciehuis.

Hoogachtend,

Gedeputeerde State Drenthe

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Jaarverslag FBE 2018

Lees verder

Schriftelijke vragen Dutch Food Week

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer