Opiniestuk over vakan­tie­parken door Renate Zuiker


verschenen in het Dagblad van het Noorden

16 januari 2022

Drenthe wil vitale vakantieparken. Luxe resorts waar de natuur voor moet wijken. Voor wie? En moeten we dat wel willen? | opinie:

In Drenthe willen we graag ‘vitale’ vakantieparken. Woorden als ‘excellent’, ‘high end’, ‘met allure’ en ‘top segment’ vliegen je om de oren. Een van de gevolgen is dat de mooiste plekjes van Drenthe worden verkocht aan durfinvesteerders om daar beleggingsobjecten neer te zetten. Maar niet voordat het hele terrein is kaal gekapt en met de grond gelijk is gemaakt.

Uiteraard gaat het allemaal grootschalig, want er moet een goede businesscase zijn, oftewel: de winst moet maximaal. Maar is dit werkelijk vooruitgang voor Drenthe te noemen? De verstening, de kaalkap, de grootschaligheid? En is het uit te leggen in een tijd van woningnood, schaarse bouwmaterialen, schaarse arbeidskrachten, bedreigde natuur én een klimaatcrisis dat er huizen gebouwd worden voor mensen die al een huis hebben?

Natuur wordt weggekapt om er nieuwe vakantiehuisjes neer te zetten, met verharde wegen en wat jonge boompjes. Voor wie? De wealthy few ? Die hebben weinig tijd, maar wel veel geld, en dus is honderden euro’s voor twee nachtjes geen probleem.

Goede belegging voor babyboomers

En het spaargeld van babyboomers kan goed belegd worden in een luxe vakantiewoning. Mensen die het kunnen betalen, krijgen de mooiste plekjes. Ontspannen in de natuur is een bedrijfsmodel geworden, niet langer een basisrecht van iedereen. Moeten gemeenten, en ook de provincie Drenthe, hier aan mee willen werken? Het idee dat er steeds meer toeristen naar Drenthe moeten komen is anno 2022 immers compleet achterhaald.

Een recent dieptepunt van deze trend richting verstening is de overname van Camping Meerzicht bij het Leekstermeer door Europarcs. De eigenaar wilde er vanaf, en ook al is een paar miljoen een schijntje voor de investeerder, voor een particuliere eigenaar is het dat niet. Deal gesloten.

Maar de eigenaar had kennelijk zó weinig op met de jaarplaatshouders dat hij hen niet de kans gaf als collectief met een tegenbod te komen. Hij liet ze zelfs eerst nog hun houten huisjes verbouwen zonder eerlijk aan te geven dat de huur zou worden opgezegd.

Wat was de rol van de lokale bestuurders hierin? Europarcs heeft immers bestemmingswijzigingen, omgevingsvergunningen, kapvergunningen en ontheffingen nodig voor de omvorming naar een ‘excellent en vitaal’ vakantiepark.

De verroompottisering van Drenthe

Noordenveld is niet de enige gemeente die graag meewerkt aan de verroompottisering van Drenthe. Aa en Hunze legde al de rode loper uit zodat Dormio een luxe resort, compleet met hotel, kan neerzetten in Gasselte. Landal bouwt in Westerbork een hele nieuwe woonwijk, niet om in te wonen maar met vakantiehuizen als beleggingsobject.

Meerzicht, een kleinschalig en gemoedelijk parkje met kleine houten huisjes, onverharde wegen, volwassen bomen met nestplaatsen voor (bijzondere) vogels en struiken waar dieren kunnen schuilen, is eigenlijk heel vitaal. Als je rondloopt over het park kom je zomaar egels, vleermuizen, salamanders en reeën tegen. ‘Excellent’ zou je zeggen. Door de kleinschaligheid en schaarse voorzieningen heeft ondermijning en permanente bewoning geen kans. De natuur en de dieren des te meer.

Maar niet als Europarcs straks alles kapt, strakke paden aanlegt en jaarrond 24/7 recreatie toestaat. Oké, het ziet er strak en gelikt uit, maar voldoet dit aan de kernwaarden van Drenthe: rust en ruimte? Europarcs wil ‘tot in het oneindige groeien’ volgens hun mission statement, hoe wenselijk is dat? En als we dan toch een aantal parken moeten aanpakken, dan wel intelligent en beschaafd graag. In overleg met zittende recreanten en gebruikmakend van wat er al is; bomen, dieren én de huisjes, want grondstoffen zijn schaars. Je gaat toch niet iets slopen wat nog goed is?

Dat is oud denken, waar de markt alles bepaalt. We zijn in Drenthe nodig toe aan een nieuwe definitie van de woorden ‘excellent’ en ‘vitaal’.

Renate Zuiker is lid van de Provinciale Staten Drenthe voor de Partij voor de Dierenrena

Gerelateerd nieuws

#respectvoorGroningen

De Gronigers hebben gisteren hebben gisteravond een niet te missen statement afgegeven bij respectvoorGroningen. Wij waren er...

Lees verder

Meet the Wespenvriend, again.....

Weet jij hoeveel soorten wespen er zijn en hoe ingenieus hun huizen zijn? Nee? Dan is er nu de mogelijkheid om hier meer over...

Lees verder