De crimi­na­li­sering van roof­dieren in Drenthe


door Renate Zuiker

6 mei 2020


Vandaag werd in de vergadering van het Drents Parlement meerdere malen -ongefundeerd- opgemerkt dat predatoren dé oorzaken zijn van de achteruitgang van de boerenlandvogels in Drenthe. De roep om meer ´predatiebeheer´ (dus meer jacht), klonk luid uit de rechtse hoek (PVV, VVD, FvD), maar ook de SP kwam met de vraag of de wolf kon worden aangewezen als schuldige.

Naast de vos en de wolf, passeerden allerlei andere predatoren de revue, die allemaal werden verweten dat ze prooidieren doden, waarbij woorden als ´slachting onder de vogels´ werden gebruikt.

Het natuurlijke gedrag van roofdieren wordt hiermee gecriminaliseerd. Dat geeft maar weer aan hoe ver veel partijen in Drenthe van de natuur af staan.

Niet alleen het Drents Parlement probeert van roofdieren zondebokken te maken, de gedeputeerde Jumelet wil ook dat predatiebeheer een belangrijke rol krijgt in het nieuwe plan om de boerenlandvogels te behouden in Drenthe, zonder dat hij daar een onderbouwing heeft.

Eerder in de vergadering sprak de gedeputeerde Jumelet zich al uit over de wolf, waarbij hij zelfs de wens uitsprak voor het ´gecontroleerd beheren´ van de wolf. De gedeputeerde gaf aan dat hij de zeer beschermde status van de wolf maar lastig vindt. Maar ´daar heeft hij het maar mee te doen´, verzuchtte hij.

Als deze discussie zo voortgaat, komen veel predatoren in onze provincie in gevaar, niet alleen vossen, maar ook ooievaars, buizerds, hermelijnen en blauwe reigers. En misschien zelfs de wolf.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Juridische truc melkveehouderij ’t Nije Hoff Emmen

Het in aanbouw zijnde nieuwe melkveebedrijf ´t Nije Hoff in Emmen heeft in maart 2020 het bedrijfsplan aangepast van 60 koeie...

Lees verder

Onze Schriftelijke vragen, nu allemaal te lezen

Ga naar de VRAGEN pagina voor de stand van zaken van onze schriftelijke vragen!

Lees verder