Bijdrage Ecologische Autoriteit
Bijdrage Ecologische Autoriteit
26 februari 2025
Spreektijd 4 minuten
Voorzitter,
De rapporten van de Ecologische Autoriteit zijn zorgelijk te noemen. Bijna alle natuurgebieden in Drenthe hebben problemen met vermesting, verzuring, verontreiniging, verdroging, vermindering van leefgebied, en nog tal van andere drukfactoren.
Sinds december 2023 krijgen we rapporten van de ecologische autoriteit.
De Partij voor de Dieren en LijstPormes hebben gevraagd wanneer het college iets met deze adviezen gaat doen, en zo ja wat dan.
Het antwoord van het college was; we wachten eerst tot we alle adviezen van de ecologische autoriteit hebben ontvangen, en dan komen we met een reactie.
Voorzitter, als je wacht tot alle adviezen binnen zijn, doe je dat met een reden lijkt ons. Met alle adviezen in de hand kan je een overzicht maken en een prioritering aangeven.
Dat heeft de gedeputeerde ook met zoveel woorden toegezegd in de vergadering van 16 oktober.
Maar de brief van 22 november over de verwerking van de adviezen viel nogal tegen. Vandaar deze agendering.
Ten eerste missen we het gevoel van urgentie bij het college.
De Ecologische Autoriteit roept het college op om meteen bronmaatregel te nemen tegen stikstofdepositie, maar dat vindt het college te ingewikkeld, dus gaan ze dat uitstellen.
Ten tweede missen we het beloofde overzicht van het college van wat we waar doen en waar de prioriteiten liggen.
In plaats daarvan stuurt het collge een brief waarbij alles weer op de lange baan wordt geschoven en als bijlage krijgen we een summier overzicht van de Drentse natuurgebieden en de problemen in die gebieden.
Voorzitter, Het lijkt ons tijd dat we in Drenthe de feiten onder ogen komen, en dat het college helder en overzichtelijk presenteert aan het Drents parlement: Wat er precies aan de hand met de Drentse natuur, wat gaan we daar aan doen en op welke termijn?
De NatuurDoelAnalyses bieden geen overzicht. De maatregelenpakketten bieden geen overzicht.
We ontvangen daarom graag alsnog het toegezegde overzicht van het college met de volgende gegevens: de drukfactoren op de Drentse natuurgebieden, en per drukfactor wat het college er aan gaat doen en wanneer.
Graag een reactie van de gedeputeerde in welke vorm en op welke termijn PS dit overzicht kan verwachten.
Voorzitter, we snappen dat niet alles in een keer opgelost kan worden en dat er beperkingen zijn in menskracht en middelen. Daarom zou een goed onderbouwde prioritering ook deel moeten uitmaken van dat overzicht. Wat gaan we eerst aanpakken, en waarom?
Zodat we helder hebben wat ons te doen staat in Drenthe.
En dan de stikstofbronnen. Die wil het college niet in kaart brengen. We willen wel een beetje dweilen, maarwe willen niet weten waar de kraan is.
Waar is het college precies bang voor? Dat er veehouderij-bedrijven in beeld komen die stikstofbronnen zijn?
Voorzitter, dit is kop in het zand tactiek.
Als je niet weet wat de stikstofbronnen zijn in Drenthe, maar daarmee zijn ze niet weg.
Bagetaliseren, pappen en nathouden gaat ons niet helpen.
Het moet nu toch inmiddels wel duidelijk zijn dat er maar één ding opzit en dat is de natuur in Drenthe herstellen, beschermen en daar de hoogste prioriteit aan geven. Daar hoort ook bij vervuilers in beeld hebben. Dat is stap 1.
Stap 2 zal worden de vervuiler betaalt, want het is onterecht dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de herstelmaatregelen tegen vermesting en verontreiniging, terwijl de vervuilers winsten maken.
Tot zover.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage landbouwkoers PS
Lees verder
Bijdrage Duitsland-agenda
Lees verder