Bijdrage DPLG


4 september 2024

Bijdrage agendapunt 8 DPLG

Dit kabinet haalt hoogstwaarschijnlijk een streep door het natuurbeleid van het vorige kabinet.

En dat is niet omdat ze de plannen niet ver genoeg vinden gaan om de natuur, ons drinkwater, het klimaat enigszins te redden.

Dit nieuwe kabinet zit er namelijk niet om problemen op te lossen, zoveel is ons duidelijk. Het is juist in hun belang om de problemen groter te laten worden, Nog harder op te muur af te rennen. En maar tegen beter weten in hopen dat de muur naar achter beweegt, of zelfs gewoon verdwijnt.

Geen oplossingen geeft namelijk meer onzekerheid, meer onrust in de maatschappij, meer wantrouwen, en dat betekent weer meer stemmen op de populistische partijen.

Deze houding, de problemen laten bestaan en zelfs vergroten, is niet minder dan onbehoorlijk bestuur. Ik kan me voorstellen dat veel boeren zwaar teleurgesteld in de BBB. En spijt hebben van hun stem op die partij in de _valse hoop blijkt nu _toch, dat er eindelijk eens wat zou veranderen.

BBB is er namelijk puur voor de handhaving van de status quo, voor de grootverdieners in de agro industrie en niet voor individuele landbouwers. En dat houdt in dat oplossingen in de vorm van een landbouwtransitie zo lang mogelijk moet worden getraineerd. Want het verdienmodel van de Quote 500 families mag niet in gevaar komen.

Desondanks willen we de gedeputeerden landbouw en natuur in Drenthe niet in ditzelfde hokje plaatsen.

Over A2 brief 19 juni svz DPLG

We missen hierbij toch een onderbouwing van de keuzes die in Drenthe gemaakt worden.

We hebben maatregelenpakketten maar waar is het kader dat door PS is vastgesteld wat we in Drenthe uiteindelijk willen met de landbouw relatie met de natuur.

Er blijkt uit de maatregelenpakketen dat we in Drenthe niets te doen aan de methaanuitstoot. Waar is het kader waarin we die keuze hebben gemaakt?

Over A7 De reductie stikstofemissie

We gaan uit van de wettelijke opgaven blijven staan, en dan kunnen we concluderen dat we in Drenthe op geen enkele manier we op een realistisch spoor zitten om de uitstoot van ammoniak en methaan uit de veehouderij te reduceren.

De reductie van de ammoniakemissies heeft een enorm gehalte van wensdenken, en de reductie van methaan gaat gewoon niet gebeuren in Drenthe.

Wat er wel gaat gebeuren: een koude sanering van kleine veehouders, zij worden opgekocht door grote spelers, de veehouderij wordt nog intensiever, er komt land vrij voor meer giftige sierteelt in Drenthe.

En terwijl er ooit écht een kans was voor méér boeren die ons van gezond voedsel voorzien, hoofdzakelijk plantaardig, biologisch en lokaal.

Interessant voor jou

Bijdrage brief van fractie PVV over biovergisters in Emmen

Lees verder

Bijdrage ontwerp hoofdlijnen dienstverlening bus 2025

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer