Verzoek voor inter­pel­la­tie­debat inzake recente uitspraken over stik­stof­beleid


Mede-indiener

12 februari 2025

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Drenthe,
mevrouw J. Klijnsma
Postbus 122
9400 AC Assen

Assen, 27 januari 2025

Onderwerp: Interpellatie ex artikel 40 RvO inzake recente uitspraken over o.a. stikstofbeleid.

 

Geachte voorzitter,

Hierbij dien ik op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde een voorstel in voor het houden van een interpellatie tijdens de Statenvergadering van 12 februari 2025.

Onderwerp van de interpellatie:
De impact van recente uitspraken van de Raad van State (RvS) van 18 december 2024 inzake intern salderen en de uitspraak van de rechtbank Den Haag op 22 januari 2025, waarin werd geoordeeld dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door onvoldoende maatregelen te nemen om de stikstofneerslag op Nederlandse Natura 2000-gebieden onder de kritische depositiewaarden (KDW) te brengen. De focus ligt hierbij op de consequenties van deze uitspraken voor het provinciaal beleid.

Aanleiding:
Daags na de recente uitspraak over het stikstofbeleid, en in het verlengde daarvan eerdere uitspraken van de Raad van State, maken wij ons ernstig zorgen over de impact van deze jurisprudentie op het herstel van de natuur. Deze uitspraken raken vrijwel alle sectoren binnen onze provincie, waaronder landbouw, infrastructuur, mobiliteit, industrie en woningbouw. Ondanks eerdere debatten en gesprekken binnen Provinciale Staten (PS), blijven veel vragen onbeantwoord. Dit bemoeilijkt het formuleren van een consistente en toekomstbestendige beleidsmatige koers.

Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn:
Op grond van de Europese Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn heeft de Staat 162 Natura 2000-gebieden aangewezen in Nederland. Deze gebieden zijn geselecteerd op basis van aanwezige ‘habitattypen’ en/of soorten met hun leefgebieden (Habitatrichtlijngebieden) of vogelsoorten met hun leefgebieden (Vogelrichtlijngebieden).

Het doel van deze Europese richtlijnen is het waarborgen van biodiversiteit door het behouden of herstellen van natuurlijke habitats en wilde dier- en plantensoorten van communautair belang in een gunstige staat van instandhouding. De Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn verplichten de EU-lidstaten tot het instandhouden van de natuur in Natura 2000-gebieden (instandhoudingsverplichting) en het voorkomen van verslechtering (verslechteringsverbod).

Rol van het provinciebestuur:
Het provinciebestuur heeft hierin een wettelijke taak op grond van:

·       Artikel 3.57 (maatregelen voor behoud of herstel van habitats en soorten);

·       Artikel 3.59 (instandhoudingsmaatregelen en passende maatregelen).

Doel van de interpellatie:
Het doel van deze interpellatie is om duidelijkheid te krijgen over het provinciale beleid en de maatregelen die zijn genomen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen uit bovengenoemde wetsartikelen.

Vragen:

1.      Welke Natura 2000-gebieden in Drenthe staan op de ‘Urgentielijst’?[1]

2.      Welke van deze gebieden zijn aangemerkt als zeer urgent voor habitattypen,  waarvoor snelle stikstofreductie noodzakelijk is om verdere verslechtering te voorkomen?

3.      Over welke periode en met welke concrete maatregelen heeft het college van Gedeputeerde Staten (GS) zich ingezet om de Habitats te herstellen dan wel te behouden?

4.      In hoeverre hebben deze maatregelen geleid tot meetbare verbeteringen in de staat van instandhouding van deze gebieden? Kunt u dit uitdrukken volgens het model van KDW?

5.      Bent u van oordeel dat u zich heeft gehouden aan de wettelijke verplichtingen zoals omschreven in artikel 3.57 en 3.59? Zo ja, op welke manier kunt u dit onderbouwen? Zo nee, wat zijn de oorzaken van eventuele tekortkomingen en hoe bent u voornemens deze te herstellen?

6.      Op welke wijze heeft u over de uitvoering van artikelen 3.57 en 3.59 PS geïnformeerd?

7.      Hoe gaat het provinciebestuur om met de eventuele tegenstrijdigheden tussen landelijke en provinciale beleidsdoelen in het licht van deze jurisprudentie?


 

[1] “De Urgentielijst is een bewerking van de 'zwarte lijst' in Bobbink 2021 en de lijst in Bobbink ea 2022 (zie uitspraak rechtbank 220125). De lijst is opgesteld door de Taakgroep Ecologische Onderbouwing volgens de methode gebruikt in Bobbink 2021 en Bobbink ea 2022, in samenwerking met B-WARE (die beide rapporten heeft uitgebracht).


Status

Aangenomen

Voor

Tegen

Lees onze andere moties

Amendement landbouwkoers naar startnotitie

Lees verder

Motie: Geen geld voor schijnoplossingen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer