Sociale agenda


12 juni 2024

Voorzitter,

Het was in het jaar 1983 dat ik geboren werd in deze stad, in een nieuwbouwwijk op een steenworp afstand van deze statenzaal. Het was het jaar waarin 28 bussen vanuit Emmen vertrokken naar Den Haag om te protesteren tegen de plaatsing van kruisraketten in ons land. Koningin Beatrix kwam naar Hooghalen voor de opening van herinneringscentrum Kamp Westerbork. De milieuraad publiceerde de “Gif Atlas Drente”, waarna de provincie Drenthe een grootschalig bodemsaneringsprogramma uitrolde. Inwoners leven langer in goede gezondheid in een gifvrije provincie.

Het was het jaar waarin mijn moeder en moeder, hand in hand achter de kinderwagen door het centrum van Assen konden lopen. Het was het jaar waarin in gedoopt werd, tijdens een gezamenlijke dienst van de gereformeerde en de katholieke kerk in deze mooie stad. Het jaar waarin dit heugelijke feit een kleine vermelding in de krant waard was. Dit jaar, 1983 was de kroon op een lange strijd van twee inwoners van Drenthe. Een strijd voor emancipatie, voor vrouwenrechten en gelijkwaardigheid.

Niemand is gelijk, maar iedereen is gelijkwaardig.

“Voor bewonersinitiatieven is altijd een beetje rebellie nodig, een beetje verzet tegen de regels van het systeem. Laat de mensen van onderop meedenken en meebeslissen. En pas de regels aan op de ideeën.” Siny Vink, dorpscoördinator Grolloo


Voorzitter, men zegt weleens dat het leven begint bij veertig en toch voelt het jaar waarin ik daadwerkelijk geboren ben een eeuwigheid geleden. Mijn ouders wandelen niet langer hand in hand door onze binnenstad. “Ze zijn je vergeten. In de oorlog!” roept een inwoner van Westerbork haar na. De 28 bussen naar Den Haag, zijn vervangen voor 2800 trekkers. Niet onderweg om te protesteren tegen raketten of oorlog, maar tegen een verbod op bodemvervuiling en het gebruik van gif.

Het was koningin Maxima die constateerde dat “De Nederlander” niet bestaat.
En dat zelfde geldt voor ons, De Drent. Er bestaat een stereotype van ons: “Uit turf, jenever en achterdocht, heeft de Heer de Drent gewrocht”, dit is niet wat ons definieert. Wij zijn geen veen of zand Drenten, wij zijn inwoners van deze provincie, we hebben ons thuis en een leven hier. Sommige van ons zijn hier geboren en anderen zijn hier herboren. Wat Oer is voor de één, is marketing voor de ander. Iedere dag een beetje beter is voor de één de redding en voor meer dan één de ondergang.

Dus, voorzitter, mijn vraag aan de gedeputeerde is: Wie is dé Drent? En hoe gaat GS er voor zorgen dat hen, zij en hij zich veilig genoeg voelen om zich uit te spreken, om zichtbaar te kunnen zijn?


Drenthe is sinds 2016 een regenboog provincie en sinds 2023 hebben wij een regenboogambassadeur. Het zou een krachtig signaal zijn, naar al onze inwoners wanneer wij terugkomen op een vergissing. Kan de gedeputeerde ons zeggen op welke termijn de genderneutrale toiletten weer terug zullen keren, in het hart van onze Drentse democratie? Dit sluit volledig aan bij het programma van de Sociale Agenda.

Tot zo ver voorzitter.


Interessant voor jou

Vaststelling Energie-agenda

Lees verder

Bijdrage Agenda Recreatie en Toerisme

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer