Lezing ‘Schud Brussel wakker; Plan B voor Europa’


Door Europees lijst­trekker Anja Hazekamp

24 april 2019

Op 10 mei aanstaande geeft Europarlementariër Anja Hazekamp een lezing in Assen.

Zij kan als geen ander een inkijkje geven in onze aanjaagrol en werkwijze in het Europees parlement.

Na afloop is er uitgebreid ruimte voor het stellen van vragen.

Datum: 10 mei 2019

Tijd: 19.00 inloop, 19.30 start lezing

Locatie: MFA Kloosterveste, Vesteplein 5, 9408 ME Assen

Entree: gratis

Reserveren: van tevoren een plek reserveren is noodzakelijk, Klik hier om je aan te melden.

Plan B voor Europa

“Internationale samenwerking voor de overstijgende belangen van mensen en dieren, betekent niet dat Brussel onze huisvesting en pensioenen federaal moet regelen of een Europees leger hoort op te richten,” zegt lijsttrekker Anja Hazekamp.

“Een verbod op megastallen, afschaffing van de Europese miljardensubsidies voor de vee-industrie en het stimuleren van een meer plantaardig dieet zijn diervriendelijke voorstellen die gunstig uitpakken voor het klimaat en de belastingbetaler ook nog eens miljarden euro´s besparen. Door landbouwsubsidies geleidelijk af te schaffen en te stoppen met EU-subsidies voor regionaal beleid kan Europa de helft goedkoper. Het is te gek voor woorden dat we via Europa bijvoorbeeld meebetalen aan een gruwelijke traditie als stierenvechten en promotiecampagnes voor vlees en zuivel,” zegt Hazekamp.

Plan B Europa bevat daarnaast een reeks voorstellen om natuurgebieden beter te beschermen, overbevissing te stoppen, het gebruik van landbouwgif aan banden te leggen en dieren wereldwijd beter te beschermen. Zo wil de PvdD dertig procent van de Europese wateren aanwijzen als beschermd natuurgebied en pleit de partij voor een volledig verbod op handel in ivoor en jachttrofeeën.

Om Europa democratischer en transparanter te maken wil de Partij voor de Dieren dat Brussel geen vrijhandelsverdragen of associatieverdragen meer sluit zonder dat die vooraf door nationale parlementen zijn goedgekeurd. Ook moeten burgers zich in referenda kunnen uitspreken over EU-beleid, bijvoorbeeld als er plannen zijn om nationale bevoegdheden in Brusselse handen te leggen. Als de ministers van de 28 EU-landen in Brussel vergaderen of stemmen, moet dat voortaan in het openbaar. Het geldverslindende verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg moet zo snel mogelijk stoppen.


Gerelateerd nieuws

Een zetel in het Drents Parlement!

Gisteren heeft de Partij voor de Dieren Drenthe een ruime zetel behaald bij de verkiezingen van de Provinciale Staten. Al onz...

Lees verder

Provincie neemt verstandige beslissing over aalscholvers

Lees verder